Loading...

BLOG

Tavsiyeler | Bilgiler | Konular | Sorular | Cevaplar

E-TİCARET SİTESİ WEB TASARIMIN ÖNEMİ

Kullanıcı deneyimi, bir kişinin bir internet sitesine girdiğinde, site içinde gezerken, site ile etkileşimi ve site özelliklerini kullanımı sonrasında duyduğu memnuniyet ve elde ettiği tecrübe olarak tanımlanabilir. Bu anlamda özellikle E-ticaret sitelerinde ziyaretçilerin kullanıcı deneyimi oldukça önemli. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcılar genel olarak sadık müşterilerdir. Yani bir siteden alışveriş yapmışsa ve herhangi bir sorunla karşılaşmadan satın aldığı ürün kendisine ulaşmışsa, ikinci veya daha fazla sayıda tekrar alışveriş yaptığı ölçümlenmiştir. İşte kullanıcı deneyimini pozitif veya negatif yönde etkileyen en büyük faktörlerden birisi şüphesiz ki sitenin tasarımı. Ürünü veya hizmeti satmanın, marka bilinirliği oranını artırmanın püf noktası, E Ticaret sitesinde müşteriye gösterdikleriniz ve sizinle siteniz aracılığıyla etkileşime geçecek alanların nasıl tasarladığı ile doğrudan bağlantılıdır. Bu sebeple, özellikle e-ticaret sitelerinde tasarım ve optimizasyon çalışmaları çok önemlidir.

İngiltere'de online alışveriş siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketiciler arasında yapılan araştırmada, tüketicilerin %70’i yaşayacakları kötü bir deneyim sonrasında online alışveriş yapmayacaklarını belirtirken, yine aynı oranda kötü tasarıma sahip olan eticaret sitelerinden alışveriş yapmayacaklarını dile getiriyorlar. 1000 katılımcıyla yapılan araştırmada, ziyaretçileri bir siteden kaçıran özelliklerin neler olduğu sorulmuş ve çıkan sonuçlara göre; alışverişi tamamlamak için siteye üye olma zorunluluğu, karmaşık bir menü sistemi, zayıf bir ürün öneri sistemi, ürün teslimatının ne zaman yapılacağının bilgisinin verilmemesi, sitenin geç açılması ve kötü tasarım kullanıcıların siteyi terk etmesine neden olduğu ortaya çıkmıştır.

İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların %15’lik kısmı firma internet sitesini kapatsa da aynı markadan alışveriş yapabilmek için başka bir yol ararken, %33’lük bir kısım daha iyi çalışan bir e ticaret sitesine gitmeyi tercih ediyor. İnternetten alışveriş yapmaktan vazgeçip farklı bir perakendeciye gitmeyi seçenlerin oranı ise %11.

İnternet kullanımının gün geçtikçe artması ve kullanıcıların internetten güvenli alışveriş konusunda daha fazla bilgilenmeleri sonrasında, tüketici alışkanlıkları da değişiyor. Kullanıcıların markalardan beklentileri de aynı doğrultuda değişim ve artış gösteriyor. E ticaret sitesi sahiplerinin, siteye gelen ziyaretçiye satış yapma yani geri dönüşüm oranlarını artırmaları için bu beklentileri dikkate alarak, sitelerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.

Tüketicilerin Yüzde 70’i Kötü Tasarımı Olan Sitelerden Alışveriş Yapmıyor.

E-ticaret sitelerinde yaşanan kullanıcı deneyimi problemlerine bakıldığında, güven vermeyen tasarımların, ürün bilgilerinin eksik olmasının, mobil ve tablet erişim sıkıntılarının, satın alma sürecinde yaşanan zorlukların ve satış sonrası desteğin yetersiz olması gibi başlıkların öne çıktığını görüyoruz.

Güven vermeyen tasarım veya kötü tasarıma sahip e-ticaret siteleri somurtkan satıcılara benziyor. Kullanıcıların estetik algılarına hitap eden ve bir tasarım dili olan web sayfaları kullanıcının siteye güvenmesi için ilk adım olarak ön plana çıkıyor. Eğer müşteri daha önce o sitenin ismini duymamışsa ve sitenin tasarımı güven vermiyorsa, şirketin varlığına dair kanıtlar aramaya başlıyor.

Müşteriler satın alma yolculuğunda online ve offline kanalları bir arada kullanarak alışveriş yapabiliyor. E-ticaret siteleri, mağazada iken cep telefonundan e-ticaret sitelerine bakıp fiyat araştırması yapmak ya da hafta sonu tablet ile alışverişe devam etmek gibi kullanım senaryolarına uygun çözümler üretmiyor. Örneğin mağazadayken cep telefonunuzdan fiyat araştırması yapmak için ziyaret ettiğiniz e-ticaret sitesi mobil uyumlu değilse ziyaretçi siteyi hemen terkediyor.

KATEGORİLER
Denizli Web Tasarım Firması
KURUMSAL

Denizli Web Tasarım, Denizli Web Tasarım Firması, Denizli Logo Tasarım, Web Tasarım firması

Hakkımızda →

BİZE ULAŞIN
Değirmenönü Mh. Mimar Sinan Cd.
1546 Sk. No:3/2 DENİZLİ
+90 (258) 241 40 22
+90 (543) 944 95 94
BİZİ TAKİP EDİN