Loading...

BLOG

Tavsiyeler | Bilgiler | Konular | Sorular | Cevaplar

RESPONSİVE WEB TASARIMI NEDİR

Responsive web tasarımı, duyarlı veya uyumlu web tasarımı olarak da adlandırılabilir. Son zamanlarda artık bir web tasarım standardı olmaya başlayan bu web tasarım şekli ilk olarak 2010 yılında ortaya çıktı ve son bir kaç yıldır dünyada ve ülkemizde popüler oldu.

Responsive web tasarımı, web sitesinin bilgisayar, mobil veya tablet cihazlardan girildiğinde site içinde yer alan menü, logo, resim ve yazı gibi elementlerin, cihazın ekran genişliğine göre yeniden şekillenip ekrana tam oturması ile oluşur. Genellikle bilgisayar, tablet ve mobil uyumlu olarak 3 versiyon şekilde tasarlanır. Burada amaç siteye giren kişinin, kullandığı cihaz ne olursa olsun, siteyi rahatlıkla kullanabilmesidir. 

Bilindiği üzere web sitelerine mobil cihazlardan girildiğinde, cep telefonu ekranının bilgisyar monitörüne göre oldukça küçük olmasından dolayı, ziyaretçiler siteyi görüntülemekte ve gezmekte zorlanırlar. Eğer girdikleri site responsive yada mobil site değilse, okumak istedikleri alanı ancak zoom yaparak yani büyüterek, kısıtlı bir alanı görüntüleyebilirler ve kulanım zorluğu çekerler. Site menülerini gezmek te oldukça zordur ve menüler mobil uyumlu olmadığı için genellikle gitmek istedikleri linki bulamayabilirler.

Responsive olarak tasarlanmış sitelere mobil cihazlardan girildiğinde menülerin yeri ve şekli değişerek, genellikle üstten açılacak şekilde kullanımı kolay bir versiyona dönüşür. Yazılar ve resimler alt alta gelerek ekranda büyütmeye gerek kalmayacak şekilde kolayca okunacak ve görüntülenecek şekilde sıralanır. Hatta mobil uyumlu tasarım versiyonunda önem derecesi düşük elementler gizlenir. Ziyaretçiye sadece sayfayla ilgili en yalın halde bilgi gösterilir.

Günümüzde Google ve diğer arama motorları responsive tasarımlı web sitelerini ciddi şekilde destekliyor. Bir sayfanın arama motorlarında hem kendi alan adı hem de m.alanadi.com gibi farklı subdomain altında bir mobil versiyonunun olmasındansa tek url ile sayfanın responsive yapılması daha uygun buluyor. Çünkü mobilden yapılan aramalarda genellikle arama motorları sayfanın mobil uyumluluğuna dikkat etmeksizin sonuçları sıralıyor.

Mobil cihazlardan web site ziyaretleri dünyada %60 seviyelerine yükseldi ve kısa sürede daha da artacak. Bu sebeple responsive tasarımlı web siteleri artık bir standart halini almıştır.

KATEGORİLER
Denizli Web Tasarım Firması
KURUMSAL

Denizli Web Tasarım, Denizli Web Tasarım Firması, Denizli Logo Tasarım, Web Tasarım firması

Hakkımızda →

BİZE ULAŞIN
Değirmenönü Mh. Mimar Sinan Cd.
1546 Sk. No:3/2 DENİZLİ
+90 (258) 241 40 22
+90 (543) 944 95 94
BİZİ TAKİP EDİN